Szefowa kuchni – Magdalena dała się namówić, aby zdradzić jak powstaje nasza sztandarowa Tłusta Kaczka. Spróbujcie – jest wyborna!

Bardzo ważne jest, aby kaczka była starannie wyselekcjonowana, najwyższej jakości, najlepiej z naturalnego chowu. Nie bez znaczenia jest też gramatura. Kaczkę oczyszczamy z błon, resztek pierza a następnie myjemy, osuszamy. Mięso obficie nacieramy solą, majerankiem i zmielonym zielem angielskim.

Nadzienie:

1. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 8 części. Mieszamy z obranym czosnkiem, solą i pieprzem.
2. Gotowym nadzieniem faszerujemy kaczkę aż po brzegi.
3. Faszerowaną kaczkę zamykamy w próżniowym worku  i odkładamy w chłodne miejsce.
4. Po upływie kilku godzin kaczkę wkładamy do kąpieli wodnej i gotujemy przez 13 godzin w temperaturze 65°C
5. Wyciągamy kaczkę z worka wykładamy na blachę i pieczemy w 210°C przez 20 minut, aby skórka była chrupiąca.

Smacznego !

Write a comment:

*

Your email address will not be published.